Over Tai Chi Chuan

Tai Chi Chuan is een eeuwenoude Chinese krijgskunst die gebaseerd is op het principe dat met zachtheid hardheid overwonnen wordt. Een belangrijk onderdeel van Tai Chi is het lopen van vormen. Dit zijn een aaneenschakeling van bewegingen, gebaseerd op aanval en verdediging, ontvangen en geven, Yin en Yang. De hoogste kunst hierbij is het bewegen als water, zonder begin en eind, zonder stops, schijnbaar moeiteloos.

Het beoefenen van Tai Chi Chuan zorgt o.a. voor:

  • Verbetering van de algehele conditie;
  • Verbeteren van wendbaarheid en souplesse;
  • Verbeteren van de lichaamshouding, meer natuurlijk;
  • Een grotere ontspanning van lichaam en geest;
  • Meer contact met je lichaam en een grotere alertheid;
  • Grotere weerbaarheid, zowel fysiek als mentaal.

Binnen Tai Chi Chuan bestaan een groot aantal stijlen, meestal genoemd naar de familienaam van de stichters van de betreffende stijl. Iedere stijl kent zijn eigen specifieke kenmerken en manier van bewegen maar hebben allemaal het zelfde bewegingsprincipe.

De oudst bekende stijl is de Shaolin Rou Quan, ontstaan in het Shaolin klooster (Noord China). Dit klooster  bestaat nog steeds en is cultureel erfgoed.

De familie Chen, die in een plaats nabijheid het Shaolinklooster leeft (tegenwoordig bekend als Chen Village) ontwikkelde een stijl die veel overeenkomsten heeft met de Rou Quan. Rou Quan en de Chen stijl kenmerken zich door diepe standen en naast de rustige vloeiende bewegingen versnellingen met krachtexplosies.

Trainingsveld en trainingscentrum Chen Village, China

Wudangstijl is ontwikkeld in een kloosters in de Wudang bergen in zuid China en wordt vaak omgeven door mystiek. Wudang kenmerkt zich door vloeiende complexe bewegingen waarin diepe standen met minder diepe standen afgewisseld worden.

De Wudang bergen.

Yangstijl is de meest beoefende stijl in het westen en is het meest toegankelijk. De stijl kenmerk zich door bewegingen die vloeiend, zonder versnellingen of krachtexplosies uitgevoerd worden.

Minder bekende stijlen zijn de Wu en Sun.

Binnen Tai Chi Quan trainen we zowel ongewapend als gewapende vormen. Gebruikte wapens zijn o.a. Jian (recht zwaard), Dao (kromzwaard), waaier, stok en speer.

Uitvoering van de vorm Shaolin Rou Quan door Douwe Geluk tijdens het Open NK Tai Chi Chuan 2017 te Hoensbroek (1e plaats)

Gelijk naar voorwaarden en prijzen van Tai Chi Apeldoorn de Bron van Geluk Klik hier: kosten van de lessen.